Nieuwe tachograaf regels

november 9, 2022

Nieuwe tachograaf regels

Sinds juli 2019 zijn slimme tachografen van de eerste generatie (SMT1) verplicht in alle nieuwe zware trucks. Per 2023 wordt er nieuwe wetgeving ingevoerd voor digitale tachografen van de tweede generatie (SMT2). Wat betekent dit voor jou als chauffeur?

Waarom wordt de wetgeving ingevoerd?

De wetgeving wordt ingevoerd om de veiligheid te vergroten, het tegengaan van manipulatie van tachograafgegevens en om er voor te zorgen dat chauffeurs genoeg rust krijgen tussen de rijtijden.

De voordelen van de SMT2 tachograaf.

Een groot voordeel is dat de gegevens van de tachograaf uitgelezen kunnen worden door de lokale autoriteiten in elk EU-land, zonder dat de Truck hoeft te stoppen, dit verminderd vertraging en voorkomt dat de chauffeur te laat op de plaats van bestemming arriveert. Controles van internationaal verkeer gaan via satellietpositioneringssystemen samen met de controle van het tijdstip en de locatie van lossen en laden. Ook kan de tachograaf communiceren met lokale autoriteiten, zodat de gegevens op afstand gecontroleerd kunnen worden. Als er geen problemen geregistreerd worden, moeten de autoriteiten deze gegevens binnen 3 uur wissen. Bestaande voertuigen met de oude tachograaf kunnen nog steeds worden gestopt voor controles langs de weg.

Hoe ziet de wetgeving eruit?

De tijdlijn voor de diverse invoeringen is als volgt:

  • 15-06-2019: slimme tachografen (SMT1) zijn verplicht in nieuwe trucks.
  • 21-08-2023: nieuwe Trucks van 3,5 ton of meer moeten een SMT2 tachograaf geïnstalleerd krijgen.
  • 31-12-2024: alle oude analoge of digitale tachografen (uitzondering op slimme tachografen van eerste generatie) moeten vervangen zijn.
  • 19-08-2025: Alle intelligente tachografen (SMT1) moeten geüpgraded zijn naar tachografen van de tweede generatie (SMT2), als ze worden gebruikt bij internationale transport.

nog niet uitgelezen?
lees hier meer